Άποψη για το βιβλίο «Απο τη Σκοτία με αγάπη».

 

Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, μία Αγγλίδα αριστοκρατικής καταγωγής αντί να πίνει τσάι με τις φίλες της και να χορεύει σε ρυθμούς βικτωριανής εποχής, αγοράζει μολύβια και μπλοκ και ζωγραφίζει... έντομα!
Διαβάζει, γράφει και έχει κατοικίδια δύο... αστακούς τους οποίους περιμένει μήνες να γίνουν ταίρι για να δει πως γίνεται η όλη διαδικασία!
Ένα παράξενο κορίτσι, που εφευρίσκει έναν φανταστικό εραστή έτσι ώστε να αποφύγει το ντεμπούτο της στην καλή κοινωνία της Αγγλίας, σε χορούς και προσκλήσεις που δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί λόγω της ιδιαιτερότητας της, ντρεπόταν πολύ πίστευε εκείνη όμως υπήρχε βαθύτερη αιτία που παρουσιάζεται στην πορεία του βιβλίου.

Το βιβλίο αυτό ανήκει σε συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας, είναι στα λεγόμενα ρομαντικά μυθιστορήματα. Ένα είδος που μέχρι τώρα δεν είχα διαβάσει γιατι δεν ανήκει στις αναγνωστικές μου προτιμήσεις. Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο αναθεώρησα διότι επρόκειτο για μια καλογραμμένη ιστορία με πολλά στοιχεία που απορροφούν τον αναγνώστη και τον προκαλούν συναισθηματικά. Αφού είναι ένα βιβλίο που έχει τα πάντα, σε κάνει να νιώθεις αγάπη, στοργή, ταύτιση, ενδιαφέρον , αγωνία, θυμό, χαρά, λύτρωση και πολλή τροφή για σκέψη. Εμπεριέχει πολλά μηνύματα σχετικά με τα απωθημένα των ανθρώπων και πως όλα όσα ζούμε στην παιδική μας ηλικία, επιδρούν καταλυτικά στην ενήλικη ζωή μας, κάνοντας μας πιο σωστούς η πιο λάθος ανθρώπους, πιο θαρραλέους η πιο άτολμους, πιο "κλειδωμένους" συναισθηματικά η πιο εξωστρεφείς. Όλα αυτά συνδυάζονται με την εμπιστοσύνη η μη στους άλλους αλλά πάνω απ'όλα στον εαυτό μας! Και όλα αυτά φαίνονται μέσα σε αυτό το κατά τα άλλα ρομαντικό βιβλίο.

Δύο άνθρωποι φαινομενικά εκ διαμέτρου αντίθετοι μέσα από την κοινή τους ζωή μαθαίνουν όχι ο ένας τον άλλο, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό τους!
Η Μαντλίν, χρόνια κρυμμένη πίσω από τα σκίτσα των εντόμων και ενός ευφάνταστου ψέματος, προσπαθεί να ισορροπήσει μια ζωή που ουσιαστικά είναι άδεια, χωρίς όνειρο ζωής πέρα από την εξέλιξη της επαγγελματικά. Βρίσκεται όμως σε  μια οικογένεια  που την νοιάζεται και στα πλούτη που έζησε από τότε που γεννήθηκε. Έχει μέσα της τόση αγάπη αλλά δεν έχει πουθενά να την διοχετεύσει παρά μόνο ασχολείται με την δημιουργική φύση της.
Ο Λόγκαν, μία μοναχική φιγούρα ζωής, δεν γνώρισε στοργή, μήτε αγάπη. Από τότε που κατάλαβε τον εαυτό του, παλεύει να ζήσει, μέσα σε αντίξοες συνθήκες και πολεμικές εκστρατείες. Οικογένεια του, οι συμπολεμιστές του, στόχος ζωής η επιστροφή τους στα Χάιλαντς. Για τον Λόγκαν, μόνο αυτό έχει αξία, μόνο για κείνη την ώρα ζει...

Αυτοι οι δύο άνθρωποι, οι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες, χάρη σε ένα ψέμα γνωρίζονται αληθινά!


Η Μαντλίν για να μην παρευρίσκεται σε συγκεντρώσεις της Αγγλικής κοινωνίας, λογω της αγοραφοβίας της και της ντροπής που ένιωθε, δημιούργησε τον λοχαγό Λόγκαν Μακένζι.
Έναν πολεμιστή, έναν δυναμικό άντρα που "υποτίθεται" πως γνωρίστηκαν κάποια στιγμή, ύστερα ο Λόγκαν έφυγε και εκείνη έμεινε μόνη αλλά πλέον  δεσμευμένη, κάτι που την κάλυπτε στο να μην πηγαίνει πουθενά όπου υπήρχε συνωστισμός.
Για να γίνει πιστευτό το ψέμα της στους δικούς της, άρχισε να γράφει γράμματα, πολλά γράμματα, στον φανταστικό εραστή της. Του μιλούσε για όλα, του σχεδίαζε στα περιθώρια των γραμμάτων τα έντομα που τόσο αγαπούσε, αλλά ποτέ δεν έκανε το σκίτσο της. Άλλωστε τι λόγο είχε; Αφού αυτα τα γράμματα πήγαιναν... στο κενό! Έτσι πίστευε...
Κάποια στιγμή κουράστηκε και αποφάσισε να "σκοτώσει" το δημιούργημα της, όπως ακριβώς το ''γέννησε". Και το έκανε, αφήνοντας τους άλλους να την θεωρούν άτυχη και να μην προσπαθούν να την κάνουν να βγει από το "καβούκι" της όπως η Φλάφι και ο Ρεξ, οι δύο αγαπημένοι της αστακοί, που ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στο δικό τους "καβούκι" μέχρι να έρθει η στιγμή να ζευγαρώσουν. Αυτή η στιγμή για την Μάντλιν ήταν ιερή, και ανυπομονούσε να την δει...
Αυτό που λέμε πως η ζωή κάνει τα δικά της σχέδια παρόλο που εμείς έχουμε πάρει αποφάσεις είναι αυτό που ισχύει και στην ιστορία αυτή.
Η Μαντλίν μπορεί να "σκότωσε" πολύ εύκολα τον Λόγκαν Μακένζι, δημιούργημα της φαντασίας της, όμως όπως κ στη ζωή, υπάρχει ένα κομβικό  σημείο όπου η φαντασία συναντά την πραγματικότητα. Εκεί ακριβώς βρέθηκε ο Λόγκαν, ο Σκοτσέζος λοχαγός που παρουσιάστηκε μια μέρα μέσα στο Κάστρο της απαιτώντας να κατακτήσει όλα όσα του ανήκαν, την γη των Χάιλαντς όπου καταπατήθηκε από τους Άγγλους, αλλά και τη Μαντλίν η οποία αποτελούσε το εισιτήριο για την επιστροφή αυτή, τόσο του ίδιου του Λόγκαν όσο και των αντρών του, των συμπολεμιστών του, που ζούσαν για αυτή την ημέρα!
Τα γράμματα της λοιπόν είχαν παραλήπτη!
Η Μαντλίν δεν το πίστευε ότι ήταν αλήθεια ολο αυτό! Η σχεδόν όλο...

Το δημιούργημα της Μάντι ήταν ένας ευγενής και γλυκός άντρας.
Ο πραγματικός ήταν αγενής, άξεστος και εκβιαστής!

Απειλές, προσπάθειες ανακωχής, προτάσεις συμβιβασμού που έπεφταν στο κενό ήταν τα στοιχεία της αρχής της γνωριμίας τους. Διότι ο Λόγκαν είχε τα γράμματα όλα και αυτά δεν έπρεπε ποτέ να φτάσουν στις εφημερίδες και στον πατέρα της.
Αναγκάστηκαν να ζήσουν μαζί, να αντέξουν τις παραξενιές που είχαν, να αλλάξουν τις συνήθειές τους και να μάθουν ο ένας τον άλλο λίγο καλύτερα.
Πιο πολύ όμως μέσα από αυτή την επιβεβλημένη συγκατοίκηση  έμαθαν τον ίδιο τον εαυτό τους, τα όρια τους, ξεκλείδωσαν αλήθειες κρυμμένες χρόνων, φόβους περασμένους στο υποσυνείδητο τους, ανασφάλειες και νέα συναισθήματα.
Αυτά στη μέση της γνωριμίας τους... Στη συνέχεια έρχεται το τέλος... όχι της γνωριμίας τους αλλά το τέλος του "ψέματος" και η αρχή της αλήθειας.
Η αγάπη είχε αγγίξει την καρδιά τους, είχε γιατρέψει τις πληγές τους και είχε ξεπεράσει τις συστολές τους.


Ο Λόγκαν "ξεκλείδωσε" την Μάντλιν, τη στήριξε σε δύσκολες στιγμές, της έδωσε δύναμη να ξεπεράσει τις φοβίες της, με κυριότερη την αγοραφοβία της, χωρίς να τη κρίνει, όπως πολλοί θα έκαναν. Την κατάλαβε, την ένιωσε και της έδιωξε κάθε συστολή και ενδοιασμό.
Της έμαθε τον έρωτα σιγά σιγά, με φροντίδα και με προσοχή, χωρίς να την τρομάξει, χωρίς να την πληγώσει...
Η Μαντλίν παλεψε πολύ με τις "πληγές" του Λόγκαν. Έπρεπε να τον "ξεκλειδώσει" κι εκείνον, ομως ήξερε πως είχε πολύ δρόμο μπροστά της. Έπρεπε να την εμπιστευτεί, να την πιστέψει κι ο Λόγκαν είχε χάσει την εμπιστοσύνη του από τότε που έμεινε ορφανός, που τον εγκατέλειψαν...
Η περίσσεια αγάπη που είχε στην ψυχή της η Μαντλίν, βρήκε αποδέκτη.
Του έδωσε χίλιες αφορμές να πιστέψει στα λόγια της και με τον τρόπο της, με την αφέλεια της, με την παιδικοτητα της, με τη αθωότητα της τα κατάφερε.
Μια ιστορία αγάπης, όχι συνηθισμένη, διαφορετική σε όλα. Από την αρχή ως το τέλος! Και με πολλές ανατροπές!

Ήταν ένα βιβλίο που το αγάπησα πολυ, και συνέπεσε σε ένα διάστημα που είχα παρακολουθήσει μια τηλεοπτική σειρά, σχετική με τα Χάιλαντς και με έναν παράξενο όμως ταυτόχρονα δυνατό και υπέροχο έρωτα ζωής.
Όπως και αυτός ο έρωτας! Με τα κιλτ και τα γαελικά, με χοροεσπερίδες, με φλόγα και πόθο, με στοργή και αγάπη, με όλα!
Η κινηματογραφική του ροή είναι ένα από τα δυνατά του συγκεκριμένου βιβλίου  όπου μας δημιουργεί εικόνες για κάθε στιγμή που διαβάζουμε. Επίσης τα σημεία με χιούμορ το κάνουν ακαταμάχητο και κάνει τον αναγνώστη να χαμογελάει με τα δρώμενα ενός από τα πιο ηλεκτρικά φορτισμένα ζευγάρια των Χάιλαντς!


Αν θέλετε να ζήσετε κάτι διαφορετικό, αν θέλετε να νιώσετε τη μαγεία του έρωτα, του απαίδευτου, του αληθινού... αλλά και να βρείτε "κρυφά" μηνύματα ζωής που όλους μας αφορούν και μας κάνουν να σκεφτούμε λίγο πιο δυνατά...διαβάστε αυτό το βιβλίο!

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Elxis.


📙Βιογραφικό συγγραφέα 📃
Η Tessa Dare είναι συγγραφέας best sellers των New York Times και του USA Today. Έχει γράψει δεκατέσσερα ιστορικά ρομαντικά μυθιστορήματα και πέντε νουβέλες. Τα βιβλία της έχουν αποσπάσει αναρίθμητα βραβεία, όπως το Βραβείο RITA® της Αμερικανικής Ένωσης Συγγραφέων Ρομαντικών Μυθιστορημάτων –δύο φορές– και πολλά Βραβεία RT Book Reviews Reviewer’s Choice. Το περιοδικό Booklist την έχει χαρακτηρίσει ένα από «τα νέα αστέρια του ιστορικού ρομαντικού μυθιστορήματος» και τα βιβλία της πρόκειται να μεταφραστούν σε δεκάδες ξένες γλώσσες. Σπούδασε βιβλιοθηκονομία και λατρεύει τα βιβλία. Ζει στη Nότια Καλιφόρνια μαζί με τον σύζυγό της, τα δύο παιδιά τους και τρία απίθανα γατάκια. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.TessaDare.com.


© Νάντια Βαβάση 15/4/19
Βιβλιοψίθυροι (BookaholicThoughts).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η άποψη της Νάντιας Βαβάση για τα "Αστέρια στην άμμο" της Ρένας Ρώσση - Ζαΐρη

Διαγωνισμός με δώρο τρία αντίτυπα του βιβλίου «Σασμός» του Σπύρου Πετρουλάκη.