Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2018

Η άποψη μας "Εγκλημα στην οικογένεια του Σερ Τζέιμς" Kate Saunders


"Εγκλημα στην οικογένεια του Σερ Τζέιμς" 
Kate Saunders
ISBN:978-960-605-252-1
Μεταφραστής: Ρηγούλα Γεωργιάδου
Ημερομηνία έκδοσης: 07/06/2017
Αριθμός σελίδων: 352
Θεματολογία: Αστυνομικά - Θρίλερ
Με φόντο το Βικτωριανό Λονδίνο και με επιρροές απο την Αγκάθα Κρίστι αλλα και τον Κάρολο Ντίκενς, μέσα απο το εργο του "Ντειβιντ Κόπερφιλτ'', η Κate Saunders πλάθει μια φαινομενικά απλή αλλα ουσιαστικά πολύπλοκη ιστορία, γραμμένη στο συγκεκριμένο αστυνομικό Νουάρ εποχής, οπου αποτυπώνεται, με καθαρότητα η αίσθηση της Βικτωριανής περιόδου.
Ενα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα, με άρτια δομημένους χαρακτήρες, ενδιαφέρουσα και με αμείωτο ενδιαφέρον πλοκή, οπου το μυστήριο και τα σκάνδαλα, διαχέονται σε ολες τις σελίδες του.

Τα κοινωνικά κατεστημένα της εποχής, τα ήθη και τα έθιμα, η θέση της γυναίκας στην πολιτεία, ακόμη και οι γευστικές επιλογές φαγητών και ποτών, θίγονται και αναφέρονται σε αυτο το ολιγοσέλιδο μα καθηλωτικό βιβλίο.

Με πυρήνα την σχέση του Τσάρλς Κόλλερστον, γόνο πλούσιας και αριστοκρατικής οικογένειας,  με την Ελεν Ορμ, μια γυναίκα κατώτερης κοινωνικής τάξης, απο οικογένεια ψαράδων και αμφιβόλλου ηθικής, σύμφωνα με την άποψη του Σέρ Τζέιμς, πατέρα του Τσάρλς Κόλλερστον, η Kate Saunders, υφαίνει μια ιστορία με πολλά κρυμμένα μυστικά, πάθη, ίντριγκες, και εκούσια η ακούσια λάθη.
Ανάμεσα τους ενας κατα συρροήν δολοφόνος, που πυροδοτεί την εξέλιξη των καταστάσεων και κινεί έμμεσα τα νήματα,  στην αποκάλυψη ψεύτικων ταυτοτήτων και αληθινών γεγονότων.

Η Λετίσια Ρόντ, χήρα αρχιδιακόνου, ευσεβής, διακριτική, με βρετανικό χιούμορ, δείγματα ενσυναίσθησης και ανθρώπινης αλλυλεγγύης...μα και με αλλάνθαστο ένστικτο, μεθοδικότητα και οργάνωση σκέψης, καλείται απο τον αδερφό της, Φρέντερικ Τάισον, διάσημο ποινικολόγο του Λονδίνου,να συμπράξει στην φανέρωση της αληθινής ταυτότητας και του σκοτεινού παρελθόντος της Ελεν Ορμ, το οποιο πιστέυει ο Σερ Τζειμς οτι διαθέτει η υποψήφια νύφη του, ειδικά απο τη στιγμή που έλαβε ανώνυμα ενα γράμμα... 
Η Λετίσια, ακόμη μια φορά, βοηθάει τον αδερφό της και σε αυτην την υπόθεση, στην προσπάθεια εύρεσης στοιχείων, με διακριτικότητα και με απόλυτη εχεμύθεια αφου κανεις δεν θα υποψιαστεί μια γκουβερνάντα η μια εκπρόσωπο του φιλόπτωχου ταμείου, ρόλοι που αναγκάζεται να υποδυθεί η Λετίσια για να φερει εις περας την υπόθεση, η οποία στην πορεία πήρε άλλη τροπή, μέσα απο τις εναλλασόμενες αποκαλύψεις.

Τρεις φόνοι και ενας ανώνυμος εκβιασμος, προδιαθέτουν τον αναγνώστη για μια πολύπλοκη συνέχεια, με ανατροπές και επίλυση του μυστηρίου στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, κρατώντας ομως το ενδιαφέρον στο ζενίθ της αναγνωστικής πυραμίδας, με συγκροτημένη γραφή, πολυ καλή μετάφραση, δίχως κενά σημεία και πρωτοπρόσωπη αφήγηση, το οποίο ανήκει στα σύν του βιβλίου, αφου ο αναγνώστης ταυτίζεται με την κεντρική ηρωίδα και ανυπομονεί για την εξέλιξη και ροή των γεγονότων.

Ενας κατηγορούμενος για δυο φόνους, ο ερωτευμένος Τσάρλς Κόλλερστον, θύτης η θύμα; συμπτώσεις η μια καλοστημένη παγίδα; επαναστάτης η άβουλο ον;
Ενας γοητευτικός άντρας, καρδιοκατακτητής, που χρησιμοποιεί τις γυναίκες για να καλύπτει τα κενά της ψυχής του και να φυλακίσει εγκληματικές αλήθειες, μπορεί να κρύβει αισθήματα μεσα στα ψεύτικα χάδια και όμορφα λόγια;
Πως μπορεί η αληθινή αγάπη για εναν άντρα να ενώνει μα και ταυτόχρονα να χωρίζει μια Λαίδη με σκιερά μυστικά απο το παρελθον και μια πόρνη με ηθικό υπόβαθρο και φωτεινά αισθήματα;
Δυο καλομαθημένα πλουσιοκόριτσα πως θα αντιδράσουν οταν τα χάσουν ολα; ποια απωθημένα συγκροτούν τις κουκίδες της ψυχής τους;
Και μια ορφανή κοπέλα πως συγχωρεί τους καταπατητές της περιουσιας της, λογω ανιδιοτελούς αγάπης και μεγαλείου ψυχής;

Αυτα τα ερωτήματα αναταράσσονται στα μάτια του αναγνώστη και λύνονται λιγο πριν το τέλος, δημιουργώντας διάφορα συναισθήματα για καθε ήρωα αλλα κ αντιήρωα της ιστορίας, τα οποία εναλλάσονται περίτεχνα, με την οπτική έκφανση να μεταπηδά απο τους επιβλητικούς αγγλικους πύργους, με τζάκια και πολλά δωμάτια, στα καταγώγια των "βρώμικων" περιοχών του Λονδίνου, οπου επικρατεί ανομία, εγκληματικότητα, πορνεία και σκοτάδι...

Σταθερή παρουσία σε ολο το βιβλίο, η ακούραστη φίλη και συνοδοιπόρος της καθημερινότητας της Λετίσιας, η κυρία Μπέντλει, με την οποία συγκατοικεί φτωχικά μεν με πολλή αγάπη και φροντίδα η μια στην άλλη δε. Αυτη η στοργική σχέση, αποτελεί στοιχείο που αναδεικνύει την αξία της φιλίας, μεσα στους αιώνες. 
Ενα άλλο στοιχείο που παρουσιάζεται ειναι η επαναστατική πλευρά της γυναίκας, μέσα απο την Λετίσια, σε ενα αυστηρο περιβάλλον μιας κοινωνίας που συγχωρεί με ευκολία τα λάθη των αντρών μα καταδικάζει με ευκολία το παραμικρό ατόπημα των γυναικων.

Σε κάθε χαρακτήρα, εστιάζεται η ψυχοσύνθεση του και τα αχνά σημεία του χαρακτήρα του, σημαντικό για την πορεία και την αποφυγή κενών ανάμεσα στις σελίδες του.
Εξίσου εντυπωσιακή η επιμελώς φανερή  διαφορετικότητα απο το σύνηθες που βλέπουμε σε αστυνομικά •ο επιθεωρητής της αστυνομίας κινείται συμπληρωματικά και οχι κυριαρχικά. Ετσι, ουσιαστικά καταρίπτεται το τετριμένο μοτίβο, με την καταλυτική παρουσία και ενεργό δράση της κυρίας Λετίσια Ροντ, οπου το γυναικείο της ένστικτο έμμεσα παραγκωνίζει το λογικό μυαλό του κύριου Μπλακπιερντ, ο οποίος στηρίζει την έρευνα του μόνο σε πράξεις  και γεγονότα, κι οχι στην διαίσθηση του. Εντούτις, μετά την αποκάλυψη όλων, στο τελος, αναγνωριζει ιπποτικά, τους λεπτεπίλετους χειρισμούς, της κυρίας Ροντ, με την οποια αφήνεται να εννοηθεί πως υπάρχει μια "επαγγελματική" προιστορία, μεσα απο άλλες υποθέσεις και μια άτυπη ιδιόμορφη σχέση αντιπάθειας που εχει ομως κ στιγμές αλληλουποστήριξης και αληθινού, μη τυπικού, ανθρώπινου ενδιαφέροντος.

Προσωπικά, ηταν ενα βιβλίο, που με εντυπωσίασε, με την απλότητα μα και την πολυτιμότηητα του. Με γέμισε εικόνες, αρώματα, γεύσεις! Οσμήστικα το ζεστό, αχνιστό τσάι, απόλαυσα τις ξεροψημένες τηγανίτες, μέθυσα απο το λικέρ που λικνιζόταν στα κρυστάλλινα ποτήρια, ένιωσα ζέστη και θαλπωρή απο το αναμμένο τζάκι, αισθάνθηκα παγωνιά μεσα στην βουή της άμαξας, με πλυμμήρισε ναυτία η θαλλασοταραχή του πλοίου, με τράνταξε το ταξίδι με το τρένο, φοβήθηκα στο κλειστό δωμάτιο ενος άγνωστου ξενοδοχείου, ανατρίχιασα στην επίγευση ενος υπνωτικού, έδειξα σθένος σε δύσκολες στιγμές, οπλισμένη με θάρρος και θράσος!
Αυτο ακριβώς είναι κ το μυστικό της επιτυχίας που εχει αυτο το μυθιστόρημα! Το ζεις! Το αισθάνεσαι! Συναισθάνεσαι τους πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές, μισώντας η αγαπώντας τους! 
Το προτείνω ανεπιφύλακτα σε κάθε απαιτητικό αναγνώστη και λάτρη των δυσεπίλυτων μυστυρίων!  Εύχομαι, τέτοιες ωραίες αναγνωστικές εμπειρίες να τις απολαμβάνουμε πιο συχνά μεσα απο εξαιρετικά αστυνομικά μυθιστορήματα με εσάνς αλλης εποχής και με μια νότα Μις Μάρπλ...προσδίδοντας αίγλη, ρομαντισμό, μυστηριο και γοητεία, ανάμεσα σε καλογραμμένες σελίδες που κυλούν σαν καθάριο νερό πηγής και προάγουν την βιβλιοφιλία!

Νάντια Βαβάση® για τη Bookaholic Thoughts
Share:

Διαβαστε την αποψη μας

Βάλτε το email σας:

Προσφατες Αναρτησεις

Δημοφιλεις Αναρτησεις

Αρχειο Αναρτησεων

Copyright © Bookaholic Thoughts | Powered by Blogger

Design by Anastasia Perrou