Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

H άποψη μας για "Επίλογος θανάτου" της Joy Fielding


H άποψη μας για "Επίλογος θανάτου" της Joy Fielding

Το βιβλίο μου δόθηκε από βιβλιόφιλο αναφέροντας μου, θα σου αρέσει για την εξέλιξη που επιφυλάσσει. Ψάχνοντας για την συγγραφέα έμαθα ότι στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Διόπτρα έχει εκδοθεί ένα ακόμη βιβλίο της "Σε κώμα" που ανήκει στην κατηγορία των αστυνομικών -θρίλερ βιβλίων.

Το βιβλίο με τον βαρύ τίτλο "Επίλογος θανάτου" ξεκινά με την Τσάρλι Γουέμπ εργάζεται ως δημοσιογράφος και έχει μια δική της στήλη σε μια γνωστή εφημερίδα εκεί  γράφει τις απόψεις της για καθημερινά ζητήματα που την απασχολούν κατά καιρούς. Είναι ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών που υπεραγαπά και προσπαθεί να έρθει πιο κοντά στη μητέρα της που επέστρεψε από την Αυστραλία αφού είχε εγκαταλείψει εκείνη και τα αδέλφια της όταν ήταν μικρά σε ηλικία.

Η Τσάρλι παράλληλα με τα email που λαμβάνει από τους αναγνώστες της και απαντά σε αυτά, λαμβάνει και ένα γράμμα από μια τρόφιμο, την Τζιλ Ρόμερ. Που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία τριών παιδιών. Στην επιστολή αυτή η Τζιλ ζητά από την Τσάρλι να αναλάβει την συγγραφή της βιογραφίας της που θα αποκαλύπτει τα πάντα σχετικά με τις δολοφονίες αλλά και το παρελθόν της ίδιας. Η Τσάρλι όπως είναι λογικό διστάζει στην αρχή γιατί έχει να κάνει με μια διαταραγμένη προσωπικότητα, αλλά τελικά παίρνει την απόφαση να γράψει το βιβλίο γιατί το βλέπει και ως ευκαιρία ζωής.
Ένα από email που έλαβε την ίδια ημέρα με την επιστολή, ήταν ένας οργισμένος αναγνώστης που απειλούσε τη ζωή των παιδιών της, η Τσάρλι ενημερώνει για αυτό το email όχι μόνο τον διευθυντή της αλλά και την αστυνομία που τελικά θεωρούν πως είναι απλά απειλές για να την τρομοκρατήσουν και τίποτα παραπάνω.

Η γραφή απλή, λιτή και η εξέλιξη του βιβλίου όχι τόσο γρήγορη όσο θα την ήθελα αλλά δεν κουράζει τον αναγνώστη γιατί διαρκώς δίνει και κάτι καινούργιο οπότε το ενδιαφέρον μένει αμείωτο. Θεωρώ πως βασίζεται περισσότερο στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων και σε καταστάσεις που έχουν βιώσει στην παιδική ηλικία όχι μόνο της Τζιλ που είναι η δολοφόνος αλλά και της Τσάρλι που ως δημοσιογράφος και μητέρα δυο ανήλικων παιδιών έχει παιδικά "τραύματα" λόγω που την εγκατέλειψε η μητέρα της.
Νιώθω πως η κεντρική ιδέα δεν είναι τόσο το θρίλερ αλλά να μας τονίσει ότι το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουμε όλοι μας είναι αυτό που διαμορφώνει στην τελική τον χαρακτήρα μας, την συμπεριφορά μας, τον τρόπο που σκεπτόμαστε αλλά και τις τελικές αποφάσεις που λαμβάνουμε που μας καθορίζουν ως ανθρώπους.
Επίσης ότι είναι στο χέρι όλων μας να αποβάλλουμε ότι κακά βιώματα έχουμε ζήσει, να κρατήσουμε μόνο τα καλά, να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας αλλά και να έρθουμε πιο κοντά με τους ανθρώπους που θέλουμε να έχουμε κοντά μας.

Παρόλο που η υπόθεση θεωρείται "βατή", το αποκορύφωμα σε αυτό το βιβλίο υπάρχει στις τελευταίες περίπου 100 σελίδες με αποτέλεσμα να γίνεται μια εξ' ολοκλήρου ανατροπή και να παρουσιάζονται στοιχεία που νωρίτερα δεν υπήρχαν καν.
Ένα βιβλίο που σίγουρα θα γεμίσει τις ώρες ανάγνωσης σας, ίσως κάποια στοιχεία να τα έχετε ξαναδεί σε ταινίες, σειρές με αποτέλεσμα να μην νιώθετε ότι έχει διαβάσει κάτι καινούργιο ως υπόθεση και όμως η γραφή της Fielding είναι αυτό που σας αποζημιώνει στο τέλος. 

Αναστασία Πέρρου ® για την Bookaholic Thougths
Share:

Διαβαστε την αποψη μας

Βάλτε το email σας:

Προσφατες Αναρτησεις

Δημοφιλεις Αναρτησεις

Αρχειο Αναρτησεων

Copyright © Bookaholic Thoughts | Powered by Blogger

Design by Anastasia Perrou