Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017

Κριτική-άποψη για το ''Φιλί στα μάτια".''Ξέρεις τι σημαίνει φιλί στα μάτια, Οδυσσέα; όρκος απόστασης και χωρισμός...", είπε η Ερατώ .

''Φιλί στα μάτια...Αυτή είναι η λύση'", είπε η Μάχη στον Άλκη, σαν να ανακάλυψαν μαζί ένα ακόμη μυστικό ανάμεσα σε τόσα που πλημμύριζαν όλακερη την ύπαρξη τους.

Το νέο μυθιστόρημα από τη συγγραφέα Πασχαλία Τραυλού, κινείται ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν καλύπτοντας τη ζωή τριών γενιών, με τα πάθη και λάθη τους, τις αμαρτίες και σιωπές του παρελθόντος που οδηγούν σε ολέθριες επιπτώσεις και αδικίες του παρόντος.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα-ψυχογράφημα, των χαρακτήρων που συναντώνται στο βιβλίο, ενδιαφέρουσα πλοκή που κρατάει αμείωτο το βιβλιοφιλικό πάθος του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα...
Με κεντρικό άξονα τον έρωτα, η συγγραφέας θίγει βαθύτατα κοινωνικά ζητήματα τα οποία εξακολουθούν, ως τις μέρες μας, να μαστίζουν την σύγχρονη οικογένεια και κατ'επέκταση κοινωνία μας.
Εστιάζει στην βία και κακοποίηση γυναικών, καθε μορφής, λεκτική, συναισθηματική και σωματική, στον φόβο των κακοποιημένων γυναικών και στην εκκωφαντική σιωπή τους, καθώς και στο φαινόμενο trafficking, στη διαχρονική του εξέλιξη.

Δίνει χώρο στην σημασία της ακτιβιστικής δράσης, για τα δικαιώματα των γυναικών, όπου κάποιες γυναίκες αγωνίζονται για την ανεξαρτησία και χειραφέτηση τους ενώ άλλες, αποδέχονται και υπομένουν μια προκαθορισμένη μοίρα, γεμάτη πόνο και άδεια από χαρά.

Μέσα από τις 592 σελίδες του, η συγγραφέας, μεταδίδει περίτεχνα, στον αναγνώστη μηνύματα και προσφέρει τροφή για σκέψη, για κάθε ενέργεια μας όπου μπορεί να επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα, σε δικούς μας ανθρώπους, από λάθος χειρισμούς μυστικών που σφαλίζουν τα χείλη, από φόβο, επί σειρά ετών, μεγαλώνοντας τη δύναμη του πόνου και της απελπισίας σαν αποκαλυφθούν.
Η μάχη του καλού και του κακού, σκληροί και αδίστακτοι άνθρωποι, που εκμεταλλεύονται αληθινούς και ευαίσθητους ανθρώπους, προκειμένου να σφετεριστούν τα κεκτημένα τους.
Ανθρώπινες φιγούρες που ζουν μέσα στο κέλυφος της μοναχικότητας τους, ρουφώντας οξυγόνο μέσα από την κάθαρση που επιτελεί η Τέχνη.

Ο αναγνώστης, απολαμβάνει την πλούσια αφήγηση αφού συνδυάζει την ωμή πραγματικότητα, όχι όμως κυνικά αλλά με απόλυτο ρεαλισμό και την καλοδουλεμένη μυθοπλασία.

Κοντά στο τέλος του βιβλίου έρχεται η δικαίωση, η λύτρωση, η αλήθεια, η αποκάλυψη, φέρνοντας όμως μαζί σαν βαριά κληρονομιά, τίμημα η κατάρα των ερωτευμένων, το ανείπωτο Σ'αγαπώ, το ανεπίδοτο ερωτικό χάδι και το φιλί...στα μάτια...το οποίο μέσα από την πλάνη της φαντασίας και μέσα από τα πινέλα της ζωγραφικής μετουσιώνεται σε ένα γλυκόπικρο κλεμμένο φιλί στα χείλη...

Στο νεο μυθιστόρημα της συγγραφέως, είναι πολύ σημαντικό, ότι αποτυπώνεται, η αξία της θεραπευτικής επίδρασης, της Τέχνης και της ανάγνωσης, στην ψυχοσύνθεση κλονισμένων χαρακτήρων.
Άλλωστε, όπως αναφέρεται πολύ συχνά μέσα στο βιβλίο, η τέχνη προϋποθέτει ένα τραύμα. Αυτό την καθορίζει και αυτό την τρέφει. Και αυτό το λογοτεχνικό ανάγνωσμα, αποτελεί Τέχνη και αξίζει να διαβαστεί από κάθε φιλότεχνο της ίδιας της ζωής.

©Νάντια Βαβάση για το Bookaholic Thoughts®
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Βιογραφικό της συγγραφέως Πασχαλία Τραυλού

Η Πασχαλία Τραυλού γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας και από νωρίς εκδήλωσε την αγάπη της για τη ζωγραφική, τη μουσική και τον γραπτό λόγο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών ελληνική κλασική φιλολογία και παρακολούθησε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για τη λατινική ποίηση Ορατίου και Βιργιλίου ενώ την ίδια περίοδο δημοσίευσε τα πρώτα της διη­γήματα σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε ζητήματα φύλου, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο «Φύλο και νέα εργασιακά και εκπαιδευτικά περιβάλλοντα στην κοινωνία της πληροφορίας» καθώς και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας με τίτλο «Στρατηγική και πολιτική εθνικής ασφάλειας». Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ασχολείται με παρουσίαση και κριτική βιβλίων στο diavasame.gr. Έργα της είναι: Με μπαλαντέρ τη μοναξιά, Ήθελα μόνο ένα αντίο, Η ματζίκα της αγάπης, Κλειδωμένο συρτάρι, Φτερά από μετάξι, Έστω μία φορά, Η γυναίκα του φάρου, Οι εραστές της γραφής, Τα ρόδα της σιωπής, Γυάλινος χρόνος, εκδ. Ψυχογιός, Η Μήδεια δεν χόρεψε ποτέ, εκδ. Μεταίχμιο. Έχει βραβευτεί για τη λογοτεχνική της παρουσία από τον σύλλογο γυναικών «Εξάλειπτρον» το 2016, ενώ το βιβλίο της Φτερά από μετάξι ήταν υποψήφιο για βραβείο αναγνωστών το 2008.

Share:

Διαβαστε την αποψη μας

Βάλτε το email σας:

Δημοφιλεις Αναρτησεις

Προσφατες Αναρτησεις

Αρχειο Αναρτησεων

Copyright © Bookaholic Thoughts | Powered by Blogger

Design by Anastasia Perrou